Workshops


Het idee achter onze workshops is simpel: Zelf kaas maken en alle stappen van het proces doorlopen. Jullie worden verwelkomd met een aperitief, krijgen een kleine syllabus en we maken samen kaas (2 tot 3 personen per ketel). Uiteraard wordt er ook kaas gedegusteerd. Aan het einde van elke workshop krijgt iedereen van elke soort één kaasje mee dat thuis verder gepekeld, verzorgd en afgerijpt dient te worden.

BELANGRIJK: Momenteel zijn de workshops opnieuw 'on hold' geplaatst.  Wat betekent dit? De workshops kaasmaken zijn dus geannuleerd, alvast tot begin december. Was je ingeschreven voor een workshop in november of december, dan krijg je een mail waarin we nieuwe data voorstellen. ook zullen we in het voorjaar enkele extra data inlassen.

Met de opgedane kennis kan je in principe zelf thuis starten met je eigen kaasmaakavontuur en voor wie wil is er de mogelijkheid om met microbieel stremsel een zuiver vegetarische kaas te maken. Dit dien je wel even van tevoren te vermelden.

Er worden ondertussen ook al twee vervolgcursussen ingericht. Waarin we verderwerken op de eerder opgedane basiskennis.

En we zitten uiteraard niet stil. We werken momenteel aan een workshop volledig in het teken van fermentatie. Met yoghurt, kimchi, zuurkool, zuurdesembrood, verzuurde groenten en gemberlimonade. Maar die zijn we dus nog aan het uitwerken. Meer info volgt.

Workshops Data


13 december 2020 workshop kaasmaken - de basis volzet
10 januari 2021 workshop kaasmaken - de basis volzet
30 januari 2021 Vervolgworkshop 2daagse: Blauwschimmel en ander zuivel nog 4 plaatsen inschrijven
07 februari 2021 workshop kaasmaken - de basis Engelstalig! nog 2 plaatsen inschrijven
21 februari 2021 workshop kaasmaken - de basis volzet
14 maart 2021 workshop kaasmaken - de basis volzet
21 maart 2021 Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen volzet
18 april 2021 workshop kaasmaken - de basis volzet
09 mei 2021 workshop kaasmaken - de basis nog 4 plaatsen inschrijven
23 mei 2021 Vervolgworkshop 2daagse: Blauwschimmel en ander zuivel volzet
13 juni 2021 workshop kaasmaken - de basis nog 8 plaatsen inschrijven
20 juni 2021 Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen nog 6 plaatsen inschrijven

workshop kaasmaken - de basis


Met de basisworkshop duiken we samen in de wondere wereld van het kaasmaken. En dat is niet moeilijk. Meer dan waarschijnlijk is het grootste deel van het materiaal hiervoor reeds in je keuken aanwezig. De bedoeling is dat jullie zelf kaas maken en alle stappen van het proces doorlopen.

Na een verwelkoming met aperitief en een korte introductie gaan we aan de slag en maken we samen kaas. Met 2 tot 3 personen per ketel doorlopen we het volledige kaasmaakproces. Jullie kunnen uiteraard ook kaas degusteren tijdens het stremmen en nemen elk 1 kaas (type St.Paulin) mee naar huis, samen met wat ricotta die we uit de overgebleven melkwei halen. Voor wie wil is er de mogelijkheid om met microbieel stremsel een zuiver vegetarische kaas te maken (geef wel een seintje vooraf)

De St Paulin (een soort abdijkaas) moet je thuis nog pekelen en gedurende drie à vier weken verder afrijpen.

Met de opgedane kennis kan je in principe zelf thuis starten met je eigen kaasmaakavontuur. .

Kostprijs:
60,00 euro per persoon
Locatie:
Heverlee, “Schoonverdiep”
Duurtijd:
Ongeveer 5 uur
Inbegrepen:
Alle ingrediënten, syllabus, degustatie, consumpties
Resultaat:
Een eigen kaas (type St. Paulin) en een portie Ricotta
Voor wie?
Iedereen, vanaf 16 jaar, geen voorkennis vereist
meer info:
www.facebook.com/kaasmaken

Mee te brengen
• potje om je kaas te vervoeren (12 cm diameter, 10 cm hoog)
• potje voor Ricotta (tupperwaredoosje, roomijsdoos, take-away, ...)
• eventueel een keukenschort

Thuis nodig
• 150 gr zout en een liter water
• een ruimte van 14 à 16 °C (kelder, garage, wijnkast, …)
• eventueel een plastic doos
• rieten matje (sushimatje) of houten plankje
• 4 weken geduld en toewijding

Vervolgworkshop 1: Gouda, bacterie- en schimmelkazen


Tijdens deze workshop werken we verder met de opgedane kennis uit de basiscursus en worden er 5 kazen gemaakt: Gouda, Camembert, een roodbacteriekaasje en een vers koekaasje met kruidenkorst. Opnieuw maken we Ricotta die we nu gaan persen en pekelen. Van elke kaassoort neem je 1 'vers' exemplaar mee naar huis om daar verder te pekelen, verzorgen en af te rijpen. Even een opfrissing van de basisworkshop kan nuttig zijn voordat je aan deze workshop deelneemt.

In tegenstelling tot de basisworkshop werken we met een carrousel-systeem. Er worden op 4 werkposten verschillende kazen gemaakt, en we draaien door van de ene kookketel naar de andere.

Kostprijs:
90,00 euro per persoon
Locatie:
Heverlee, “Schoonverdiep”
Duurtijd:
5 à 6 uur
Inbegrepen:
Alle ingrediënten, degustatie en consumpties, een potje kaascoating, een mini-Goudavorm met kaasdoek, en een vorm voor Camembert. Tijdens de workshop maken we zelf een kaasvormpje voor de verse koekaas uit een wegwerpbekertje
Resultaat:
- een verse camembert
- een baby-Gouda
- een roodbacteriekaasje
- een vers koekaasje
- geperste Ricotta
Voor wie?
Iedereen, vanaf 16 jaar, indien je 'de basis' hebt gevolgd
Info
www.facebook.com/kaasmaken

Mee te brengen
• 2 potjes om de kleine kaasjes te vervoeren (8 x 8 cm)
• 2 potjes om de Camembert en Gouda te vervoeren (12 cm diameter, 10 cm hoog)
• eventueel een keukenschort

Thuis nodig:
• 220 gr zout en een liter water
• 150 gr zout en een liter water
• een handvol fijn keukenzout
• een ruimte van 14 à 16 °C (kelder, garage, wijnkast, …)
• een ruimte van 9 à 10°C voor de Camembert
• eventueel een plastic doos
• rieten matje (sushimatje) of houten plankje
• 4 weken geduld en toewijding

Vervolgworkshop 2: Blauwschimmel en ander zuivel


De tweede vervolgworkshop is een feit. Tijdens het pinksterweekend 2020 organiseren we deze een eerste maal: een tweedaagse! Op zondagnamiddag (12u-17u30) + maandag (2 à 3 uurtjes terugkomen in de voormiddag voor afwerking) Ook hier is een herhaling van de kennis uit de basisworkshop nuttig voordat je aan deze workshop deelneemt.

Welke kazen gaan we maken? blauwschimmelkaas, echte verse kaas, standyoghurt, het no-knead-bread, een geëlaboreerd Gouda-recept (voor smeuïger resultaat), waarschijnlijk ook boter. En ik zoek nog een extra kaas (geit? Schaap? ... of een kaas met toevoegingen? Er wordt ook extra uitleg over affinage gegeven

Kostprijs:
125,00 euro
Locatie:
Heverlee, “Schoonverdiep”
Duurtijd:
Ongeveer 5 à 6u + 3u de dag nadien
Inbegrepen:
Alle ingrediënten, degustatie, consumpties, vorm voor blauwschimmelkaas en baby-Gouda, handleiding
Resultaat:
- een blauwschimmelkaas
- een baby-Gouda (recept 2)
- een potje yoghurt
- verse kaas
- wat boter
- waarschijnlijk nog een vijfde kaas
Voor wie?
Iedereen, vanaf 16 jaar, indien je 'de basis' hebt gevolgd
Info
www.facebook.com/kaasmaken

Mee te brengen
• 2 potjes om de blauwschimmel en Gouda te vervoeren (12 cm diameter, 10 cm hoog)
• eventueel een keukenschort

Thuis nodig:
• 220 gr zout en een liter water
• twee handvol fijn keukenzout
• een ruimte van 14 à 16 °C (kelder, garage, wijnkast, …)
• een ruimte van 10°C voor de Blauwschimmel
• eventueel een plastic doos
• rieten matje (sushimatje) of houten plankje
• 4 weken geduld en toewijding

Teambuilding


Onze workshops zijn uitermate geschikt als teambuilding-activiteit. In een gemoedelijke sfeer samen kaasmaken verhoogt de teamspirit, zonder dat jij of jouw collega's gedwongen worden uit hun comfortzone te treden. Zowel voor extraverte persoonlijkheden als meer verlegen medewerkers een ideale activiteit.

Wat?
De basisworkshop kaasmaken is hiervoor uitermate geschikt, omdat er van de deelnemers geen voorkennis wordt verwacht. We kunnen de teambuilding zowel in het Nederlands, Frans als Engels begeleiden.

Duurtijd?
reken op ruim een halve dag (5 uur), inclusief degustatie en verwelkoming met aperitief (of koffie, afhankelijk van het moment van de dag)

Wanneer?
Op weekdagen tijdens de kantooruren, of vlak nadien, in onderling overleg. We kunnen zowel 's ochtends starten, alsook in de namiddag. Indien een dagvullende activiteit gewenst is, kunnen we het kaasmaken aanvullen met een lezing over kaas (de gesciedenis, de soorten, anecdotes etc...)

Waar?
Op onze workshoplocatie, 't Schoonverdiep in Heverlee kunnen we 16 tot maximum 20 personen ontvangen. Voor grotere groepen wijken we uit naar een externe locatie. Op verplaatsing bij uw bedrijf is uiteraard ook een optie.

Ineresse?
Bel ons op 0495 565 065 of stuur een mailtje naar info@milkandmagic.be ombeschikbaarheid en modaliteiten te bespreken.

Praktische info


We beginnen steeds stipt met kaasmaken.
 Dus zorg dat je echt op het afgesproken uur ter plaatse bent. "Schoonverdiep" is op een boogscheut van het station van Heverlee, en vlakbij de afrit van de E40 in Haasrode. Zowel met de wagen als openbaar vervoer zijn we makkelijk bereikbaar.

Ons adres?
Groenstraat 106 te 3001 Heverlee, dakverdieping. tel: 0495 565 065

We zitten in een oud fabriekje, pal op het kruispunt van de Groenstraat en de Hertogstraat in Heverlee. Met een beetje geluk kan je parkeren in de parkeergarage onderin het gebouw. Anders op het marktplein vlakbij, of in de omliggende straten. In het gebouw niet aanbellen aan de lift, kom dadelijk naar boven. Dat kan zowel met de groene lift (tot op de tweede verdieping) of via de trap. We zitten op de derde verdieping In het gebouw

Wat neem je mee?
Jezelf, je goed humeur, Het aantal doosjes dat in de workshopbeschrijving staat (tupperware, roomijs, margarine, take-away, ...) om de kaas mee naar huis te nemen en eventueel een keukenschort. De doosjes moeten goed afsluiten, en minstens 13 cm diameter hebben en 10 cm hoog zijn. Alle keukenmateriaal is ter plaatse aanwezig.

Hoe verloopt de workshop?
- verwelkoming met een aperitief
- korte uitleg van het kaasmaakproces
- opwarmen melk
- verzuring met ferment / melkzuurcultuur en verder opwarmen
- stremsel toevoegen
- stremmen (45" minuten) ideaal als pauze,
  ik geef hier nog extra theorie + degustatie
- snijden van de wrongel en roeren
- wei aftappen
- wassen van de wrongel indien het receptuur dat vraagt
- wrongel in vormen steken
- persen, verscheidene malen keren
- ontvormen
Pekelen en afrijpen gebeurt thuis.
- met de resterende wei wordt ook nog Ricotta gemaakt
Nadien ruimen we samen op en wassen we de grote ketels en het materiaal af. Kleiner materiaal kan in de vaatwasser en hoeft niet afgewassen te worden.

Materiaal nodig?
Indien gewenst kan er na de workshop kaasmaakmateriaal worden aangekocht. Er zijn ook startsets (met een goed boek, wrongelsnijder en de basisproducten) beschikbaar. Betaling kan cash, met payconiq, bancontact of creditcard.

Hoe Inschrijven?


Door één van de nog vrije workshopdata aan te klikken komt u op een inschrijvingsformulier terecht. Vul dit formulier volledig in (met je naam, adres, telefoonnummer en de datum van deelname, samen met het aantal personen). Je krijgt dan een mail terug om je deelname te bevestigen. Telefonisch of via mail worden geen inschrijvingen of reservaties aangenomen.

Het is belangrijk dat we al je gegevens hebben zodat we jou kunnen bereiken als er wijzigingen zijn. Controleer zeker je spamfolder. Soms worden onze mails weleens als spam beschouwd.

De bevestiging van je inschrijving gebeurt in drie fasen:
- Je ontvangt dadelijk een bevestiging dat we jouw inschrijving hebben ontvangen
- Nadien sturen we je een mail met een aanvraag tot overschrijving en de praktische info. Dit gebeurt binnen de 24u na de eerste bevestigingsmail
- Belangrijk: Jouw inschrijving is pas definitief na ontvangst van uw betaling. Alle info hierover staat in de tweede mail.
- De persoon die inschrijft (ook bij inschrijvingen voor meerdere personen) ontvangt na de workshop een factuur.

Hou er rekening mee dat inschrijvingen niet worden terugbetaald. Indien je onverhoopt uw deelname toch moet annuleren (dat kan gebeuren) mag je zonder meerkost de inschrijving verplaatsen naar een latere datum. Of je kan ervoor opteren om de inschrijving in te ruilen voor een geschenkbon die je kan cadeau doen aan iemand anders.

Indien je met een Milk&Magic-geschenkbon inschrijft, hoef je uiteraard niet te betalen.(je mag dan steeds het cadeaubon-nr en de uitgiftedatum vermelden bij je online inschrijving, of bij meerdere inschrijvingen het cadeaubon-nummer mee op de overschrijving vermelden.)

Is er iets niet duidelijk, mail dan naar info@milkandmagic.be of bel ons op 0495 565 065

mmworkshop05 mmworkshop04 mmworkshop06 mmworkshop03 workshop03 workshops2 workshop07

Cookies

Deze website kan cookies gebruiken waarmee je jouw ervaring op onze site kunt personaliseren, ons kunt vertellen welke delen van onze website je hebt bezocht en ons inzicht geeft in het gebruikersgedrag, zodat we het gebruiksgemak, onze communicatie en onze producten kunnen verbeteren.

Instellingen   Info  

OK

Instellingen

Deze cookies zijn essentieel om u in staat te stellen rond te surfen op onze website en de functies te gebruiken.
Deze cookies maken het mogelijk om informatie op te slaan die de manier waarop een website zich gedraagt of eruitziet verandert, zoals instellingen voor uw voorkeurstaal of regio.
Deze cookies verzamelen informatie over hoe u onze website gebruikt. Deze cookies worden ook gebruikt om derden te laten weten of u via een derde naar een van onze websites bent gekomen. Alle informatie die deze cookies verzamelen, is geaggregeerd en daarom anoniem.